Poszukujemy osoby do zespołu badawczego w projekcie Horyzontu Europa PLAN’EAT
O projekcie
Projekt Food systems transformation towards healthy and sustainable dietary behaviour (PLAN’EAT) służy wypracowaniu rekomendacji i narzędzi zmiany ku bardziej zrównoważonym i zdrowym nawykom żywieniowym. Jego częścią są wielosektorowe, wieloaspektowe i wielodyscyplinowe badania w całej Europie, która będą podstawą identyfikacji kluczowych czynników wzorów żywieniowych i wypracowania skutecznych rozwiązań, przekładających się na poprawę konsumpcji żywności w Europie.
Badanie realizowane są w konsorcjum 24 partnerów, w tym uniwersytetów, różnego rodzaju jednostek badawczych i edukacyjnych, think-tanków i innych podmiotów.
Polski zespół bierze udział w pracach badawczych oraz odpowiedzialny jest za zbudowanie i prowadzenie Living Labu, czyli przestrzeni diagnozowania, kreowania i testowania rozwiązań dla systemu żywnościowego. Polski Living Lab będzie się koncentrował na wzorcach żywieniowych dzieci i młodzieży.
Projekt trwa od września 2022 do sierpnia 2026 roku.
Informacja o finansowaniu projektu
Kierowniczka zespołu polskiego: dr hab. Ewa Kopczyńska, Instytut Socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego (https://socjologia.uj.edu.pl/ewa-kopczynska)
Zadania badawcze i zakres obowiązków:
- stworzenie i prowadzenie Living Labu, od rekrutacji, przez realizację zadań badawczych i warsztatowych, po wypracowywanie i testowanie rozwiązań w Living Labie - we współpracy z pozostałymi członk(ini)ami zespołu
- realizacja zadań badawczych, wynikających ze współpracy w konsorcjum, w szczególności wywiadów, badań ankietowych, zbieranie danych zastanych, przygotowanie przeglądów literaturowych etc.
- udział w bieżących pracach zespołu polskiego i konsorcjum, spotkaniach, warsztatach, działaniach popularyzacyjnych i upowszechniających
- udział w opracowaniu wyników i przygotowaniu publikacji naukowych
- praca organizacyjna, związana z prowadzeniem Living Labs i realizacją innych zadań projektu.
Wymiar zaangażowania: zmienny w trakcie trwania projektu, średnio ok. ¼ etatu
Forma zatrudnienia: umowa-zlecenie lub oddelegowanie (dla osób zatrudnionych w UJ)
Miejsce pracy: Kraków
Jakich kompetencji oczekujemy?
- wykształcenie w zakresie nauk społecznych lub pokrewne (co najmniej magisterium);
- dobra znajomość metodologii badań socjologicznych, zwłaszcza metod jakościowych;
- doświadczenie realizacji badań jakościowych lub samodzielnych działań animacyjnych w małych społecznościach (warsztaty, integracja, projekty lokalne), udział w projektach badawczych;
- zainteresowanie tematyką konsumpcji, systemów żywnościowych, polityk publicznych;
- dobra znajomość języka angielskiego;
- komunikatywność, samodzielność, rzetelność, gotowość pracy w zespole.
Prosimy o przesłanie CV, listu motywacyjnego oraz oświadczenia RODO (skan) na adres: ewa.kopczynska@uj.edu.pl
Termin aplikacji: 20 lipca 2022 roku.
W razie pytań, proszę o kontakt: ewa.kopczynska@uj.edu.pl
Zapraszamy!
ZOBACZ: Ogłoszenie wraz z Informacją o przetwarzaniu danych osobowych