Skip to main content

Web Content Display Web Content Display

Professor Ewa Kopczyńska

Professor Ewa Kopczyńska

position: university professor

E-mail: ewa.kopczynska@uj.edu.pl

Scientific and research interests

  • sociology and anthropology of food
  • sociology and anthropology of the body
  • sociology of science and sociology of knowledge
  • history and theory of anthropology
  • qualitative methodology - new ethnography

Publications (selected)

  • Kopczyńska E., Jedzenie i inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2021.
  • Kopczyńska E., Are There Local Versions of Sustainability? Food Networks in the Semi-Periphery, 2020, Sustainability 12(7):2845. doi: 10.3390/su12072845.
  • Stefler, D., Brett, D., Sarkadi-Nagy, E., Kopczynska, E., Detchev, S., Bati, A., ... & Simonova, G. (2020). Traditional Eastern European diet and mortality: prospective evidence from the HAPIEE study. European Journal of Nutrition, pp. 1-10.
  • Kopczyńska E., Dynamic press discourses of school meal reform in Poland : from expertise implementation to resistance and rejection. Polish Sociological Review, 1(209)2020, pp. 117–133. doi:10.26412/psr209.07
  • Editor (with Agata Bachórz) issue of journal Studia Humanistyczne AGH Vol. 17(2)/2018 The Deficit of Trust in Contemporary Food Cultures (access on-line: STUDIA SOCJOLOGICZNE AGH)
  • Czego nie jemy. Obawy żywieniowe jako klucz porządkujący wzorce żywieniowe, In: Żywność kulturowo przetworzona, Anna Gomóła and Barbara Bokus (ed.). Warszawa: Studio Lexem, pp. 163–176.
  • How food fears frame criticism of the food system. A case study od customers of farmers' markets, Studia Humanistyczne AGH Vol. 17(2)/2018, ss. 79-96.
  • Economies of Acquaintances. Social Relations during Shopping at Food Markets and in Consumers’ Food Cooperatives, East European Politics & Societies, 2017 (DOI: 10.1177/0888325417710079)
  • Feeding the Body, Feeding the Gender. Dietary Choices of Men and Women in Poland, E. Kopczyńska, K. Zielińska, East European Politics & Societies 30(1), ss. 147–168 (PUBLIKACJA ON-LINE)
  • Co to jest jedzenie naturalne? Socjonatura na targowisku, Studia Socjologiczne Vol. 219(4), 2015, pp. 181–203.
  • Novelty with Traditional Twist: Food Co-Operatives as Short Food Chains in Global Network, In: Food and the Internet, Krawczyk-Wasilewska V., Lysaght P. (eds.). Peter Lang Edition, 2015, pp. 125-132.
  • Stare i nowe smaki lokalnego wina: o lubuskiej winorośli, winnicach i winiarzach, In: Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia, Urszula Jarecka, Anna Wieczorkiewicz (eds.), Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa 2014, pp. 133-152.
  • Wine Histories, Wine Memories and Local Identities in Western Poland, Rachel E. Black, Robert C. Ulin (eds.), Wine and Culture. Vineyard to Glass, Bloomsbury Academic 2013.
  • Metoda i pasja. Antropologia kulturowa Franza Boasa. Z wyborem pism, ZW NOMOS, Kraków 2012.
  • Udomawianie przestrzeni. Dynamika tożsamości miejsca na Ziemiach Zachodnich, In: A. Bukowski, M. Lubaś, J. Nowak (eds.), Społeczne tworzenie miejsc: globalizacja, etniczność, władza, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2010, pp. 187-202.
  • Dynamika kształtowania prywatnej ojczyzny na przykładzie Ziemi Lubuskiej, In: Podróż i miejsce w perspektywie antropologicznej, D. Rancew-Sikora (ed.), Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2009, pp. 203-218.
  • Lubuskie winogrodnictwo jako tradycja podtrzymana, ożywiona czy na nowo wymyślona?, In: Kreacje i nostalgie. Antropologiczne spojrzenie na tradycje w nowoczesnych kontekstach, D. Rancew-Sikora, G. Woroniecka, C. Obracht-Prondzyński (eds.), Polskie Towarzystwo Socjologiczne, Warszawa 2009, pp. 252-260.

Currently implemented projects

Completed projects

  •