Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Badanie stołówek i ich jadłospisów na Uniwersytecie Jagiellońskim

Żyjemy w dobie kryzysu klimatycznego. Wierzymy, że każda drobna inicjatywa ekologiczna może przyczynić się do redukcji szkód środowiskowych. W ramach kursu Zmiany klimatu prowadzonego na Uniwersytecie Jagiellońskim przez prof. Katarzynę Jasikowską postanowiłyśmy wgłębić się w temat stołówek, z których na co dzień korzystają studenci/tki i pracownicy/czki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Naszym celem było zapoznanie się menu owych jadłodajni, przeprowadzanie wywiadów z osobami korzystającymi z nich oraz przeanalizowanie zdobytego materiału.

W niniejszym RAPORCIE PRZYCZYNEK DO BADAŃ UJ-TOWYCH STOŁÓWEK postaramy się ukazać zdobytą wiedzę, uchwycone spostrzeżenia w trakcie wizyt w krakowskich stołówkach oraz zestawienie ich z naukową wiedzą odnośnie wpływu produkcji, transportu, a także jedzenia mięsa na środowisko. Mamy nadzieję, że ta skromna praca będzie katalizatorem do zmian zarówno w przeanalizowanych przez nas placówkach jak i w domach czytających ją osób.


Autorki:
Agata Olszówka
Klaudia Wąsowska
Laura Czerwińska